Om bogen

I barndomshjemmet i Thy blev min far som toårig udsat for en usynlig og invaliderende ulykke. Hændelsen blev fortiet og fortrængt hele livet. 

Med base i Roskilde skabte han et internationalt erhvervseventyr i 60’erne og 70’erne. Storhed og fald. Tillige en familiefejde og et svingdørsliv ind og ud af Rigshospitalet. Han døde som 61-årig.

Min mor sagde kort før sin død: “Jeg vidste intet om din fars sygdom, da vi blev gift. Han skjulte sit besvær med halsen.”

Som enebarn bar jeg på fortielsens og uforsonlighedens afmagt.

Da Corona lukkede landet, besluttede jeg at finde ud af, hvad der egentlig skete dengang for mange år siden.
Som 75-årig er jeg klar til at dele den grusomme historie.


Slangerne i skabet. En erindringsfortælling

Dorte Futtrup Forlag, 2023. 188 sider, illustreret. 
ISBN 978-87-94143-00-3. Kan købes i boghandel (249 kr.), på nettet eller ved direkte henvendelse til forfatteren.

Lektørudtalelse

Flot Lektørudtalelse fra DBC på “Slangerne i skabet. En erindringsfortælling”. Der må kun citeres 10%.
Der står bl.a.

“… levende portrætter og reflekterende erindringer om opvækst og livet som kvinde på godt og ondt. Mens man drages ind i forfatterens univers, bliver man også vidne til svundne tidsepoker i danmarkshistorien.

Bogsignering

Forfatteren signerer i sin barndomsby: Flensborg Boghandel, Bog & Idé, Stændertorvet, Roskilde. (16. september 2023)

Uddrag af boganmeldelser

Tillykke med udgivelsen af bogen, der vil give din familie og folk indenfor skobranchen en forklaring på, hvad der skete med din fars firmaer.

Efter snart 50 år er det et fantastisk flot arbejde, du har lavet ved at samle enderne på denne Roskilde-historie.

“Jeg kunne ikke slippe din nye bog. Den har påvirket mig meget, og mange tanker er løbet i gennem mit hoved.

Jeg tror, der er fortielser i alle familier, også i min. Dertil kommer, at livet leves forlæns, og forstås baglæns. Det er ikke altid nemt at være menneske.
Men kan vi tro, at vi ikke skal bære det ubærlige alene, er vi godt hjulpet.”

“Slangerne i skabet er en bevægende erindringsfortælling fra min egen tid. Genkendeligheden til livsmønstre og tidsbeskrivelser er stor.

Spændinger i familien, kærligheden til hinanden og afgørende fortielser bliver fortalt med ærlighed og hudløshed.

Tilbage sidder jeg som læser med taknemlighed over, at forfatteren har haft modet til at dele sin erindringshistorie med os læsere. Tak for bogen, Dorte.

PS. Bogen kan også anbefales til yngre læsere, der kan være interesserede i både tidsfortællinger og alment menneskelige relationer.”

“Jeg er meget betaget af din fortællekunst og evne til at drage mig som lytter med i historien! Jeg følte mig rigtig godt underholdt.
For mig var det mest interessante de to røde tråde, du vender tilbage til hele tiden. Det ene med din fars evner som sælger, hvor dine stykker thaisilke passer så fint ind. Når det går far godt, bliver der syet tøj til dig og din mor. Efterhånden som det går far skidt, bliver der ikke syet mere, og til sidst vil dit barnebarn heller ikke have noget af det æggegule stof. Den anden tråd med skyld, skam og fortielse får du bearbejdet igennem arbejdet med bogen, og det forstår man i din mundtligefortælling.”

“Dyb respekt for at turde fortælle din historie og så i så ærlig og meget velskrevet form. Jeg har følt mig berørt og også underholdt.
Det har rørt mig, hvordan dine forældre havde magten over dig, ikke bare som barn og ung, men i stor grad også som voksen, de klippede aldrig navlestrengen.
Det giver du fint udtryk for, også hvordan du med mindre eller større held kæmpede imod. Din mors kærlighed til dig forblev tavs, en smerte.”

“Boken var sterk lesing og det viser hvordan livet kan bli når det meste skal legges under teppet og ikke snakkes om. Alt er ikke alltid like bra, men det må frem og ut slik at det ikke får ligge og ulme i flere generasjoner.”

“Det er en af de bedste bøger, jeg har læst! Spændende som en thriller.”

“Din bog er meget berørende. Det er en meget vellykket komposition med et fint indlagt billedvalg.”

“En både rørende og barsk historie. Der er megen smerte og megen fortielse i dit livs fortælling, men heldigvis også mange glæder.
Tak for historien, som jeg har nydt!”

Pressemeddelelse

Henning Kirk, dr.med. seniorkonsulent, udtaler som bogambassadør:

“Den natronlud, forfatterens far som lille kom til at sluge fra en flaske i et ubevogtet øjeblik, førte til livslange følger af en ætsende forsnævring af spiserøret.
Ætsende har det også været i perioder i forholdet mellem enebarnet og de til tider meget kontrollerende forældre i den velstillede familie.

Men kærligheden overtrumfer konflikterne, selv da forfatteren som ung kvinde kommer i opposition til det patriarkalske samfund.

Sådan som man også har set det beskrevet hos Annie Ernaux i hendes roman “Årene.”

Se pressemeddelelse her

Med gummislanger i kufferten

Under den overskrift skriver Ugeskrift for Læger:

“I en dybt bevægende erindringsfortælling undersøger forfatteren de tavse hemmeligheder i sin egen familie”. 4 ud af 5 stjerner til “Slangerne i skabet”.