C.F. Tietgen – Magten og Mennesket

Fortælleforestilling af og med Dorte Futtrup.

– Denne kæmpe med den sammensatte natur, hvor brutal hensynsløshed var forenet med hjertens godhed og barnlig kristentro … han var en fyrste og mere end det. Han var et geni, og genier er altid ensomme.
(citat: Amalie Meldahl)

Levende sansemættet Danmarkshistorie. Gennem Tietgen føres lytteren ind i den spændende historiske periode op til århundredeskiftet …

C. F. Tietgen (1829-1901) regnes for den største erhvervsmand, som Danmark har fostret – og af internationalt format.
Allerede som 28-årig startede han sin forrygende karriere som direktør for den nyoprettede Privatbanken.
Han var en kontroversiel person, men samtidig manden, som satte sit præg på Danmarks udvikling i mere end et halvt århundrede: jernbaner, sporveje, dampskibe, havne, kalkbrud, bygninger, telegraf og telefon, sukker, sprit og Tuborg.
Det største, han skabte, var Marmorkirken, som han og hustruen Laura i 1894 skænkede til det danske folk.

I fortællingen møder vi bl.a. H.C. Andersen, Christian IX, N.F.S. Grundtvig, Herman Bang, Sarah Bernhardt, Johanne Louise Heiberg, brygger Carl Jacobsen, H.N. Andersen og ikke mindst Amalie og Ferdinand Meldahl.

Mundtlig fortællekunst uden brug af hjælpemidler.
Kan bestilles til opførsel overalt i Danmark.

Anmeldelse

Anmeldelse fra direktionen ved TietgenSkolen (uddrag):

“Dorte fangede os fra første øjeblik. Hendes måde at fortælle på er meget levende, det er som om, man kan se det hele ske, lige uden for døren – selvom det ligger langt over 100 år tilbage … Jeg blev virkelig fanget af fortællingen, var slet ikke klar over, at Tietgen havde udrettet så meget. Det er jo helt vildt!”

Læs hele anmeldelsen HER


”En virkelig medrivende fortælling, hvori du formåede at levendegøre C.F. Tietgen og hans tid. Jeg følte mig både underholdt og oplyst. Jeg har efterfølgende tænkt, at det særlige ved fortælling (frem for et foredrag, som også kan være vældig interessant), er, at de forskellige sanser kommer i spil på en anden måde, så man efterfølgende husker meget mere, også af det rent faktuelle.”
Birgit Hartvig Hansen. Aktivitetsmedarbejder, Københavns Kommune

Premieren

Premieren fandt sted 16. november 2010 på Copenhagen Business School/ Handelshøjskolen i København for en kreds af særligt indbudte.
Fortællingen blev sponsoreret af FUHU – Foreningen til Unge Handelsmænds Uddannelse.

Uddrag fra CBS’ indbydelse til arrangementet:

If they could create growth, so can we!
Lean back while enjoying the great C. F. Tietgen story in a way it has never been told before …
Enjoy […] facts and fiction, while she captures you in the universe of this amazing businessman whose particular style of management is still under discussion today.
Do not miss this unique opportunity of inspiring and entertaining storytelling – compellingly expressed in a fascinating tale about one of our “founding fathers” of the Industrial Revolution.

Obs: Fortællingen er på dansk – trods CBS’ engelske indbydelse!


Udover CBS er fortællingen opført:
Vartov/Grundtvigsk Forum i København, Vallekilde Højskole, Frederiksberg Kirke, Emmaus Galleri og Kursuscenter, Græse-Sigerslevvester Foredragsforening, Vejstrup Kirke v/ Svendborg, Adventskirken i Vanløse, Mimeteatret i Odense (med støtte fra By- og Kulturforvaltningen), Børsen/DE (for TietgenSkolens direktion), Marmorkirken, Politikens Hus, TietgenSkolen i Odense, Hammelev Sogn, Grundtvigsk Foredragsforening i Sædding, Ledernetværk ved Privatskoler, Bank- og Sparekassemuseet på Christianshavn.

Praktisk

  • Viljestyrke og handlekraft
  • Kristendom og kærlighed
  • Erhvervs- og Danmarkshistorie

Hvad gør jeg ved en stor erhvervsmand?

Jeg indlever mig i mennesket bag personligheden. Ud fra de kilder, der er til rådighed, plus de kilder, som normalt ikke indgår i store mænds glorificing, fortæller jeg en historie om en mand på godt og ondt - skildrer et menneske, der har levet et liv med prisværdige kompetencer, men også med skyggesider. Det sker med samtidens synsvinkel, men også med kant til den tid, som mine lyttere lever i.