OMA-kongen og hans dronning

En fortælleforestilling af og med Dorte Futtrup.

Husker du lugten af margarine fra stegepanden?
Eller smagen af margarine på rugbrødsmaden?

Otto Mønsted, drengen fra Mols, skabte sit margarineimperium fra Vestergade i Aarhus. I 1899 flyttede han med sin hustru, Anna, til København, hvor arkitekt Vilhelm Dahlerup opførte en pragtvilla til ægteparret på Østerbro (i dag hjemstad for Ruslands Ambassade).

Den internationale erhvervsmand, pioneren Otto Mønsted døde i 1916 som Danmarks rigeste mand og blev bisat fra Marmorkirken.

Medrivende mundtlig fortællekunst, som omhandler landbrugs-, kvinde- og kulturhistorie, samfunds- og erhvervshistorie.
Tillige en farverig ægteskabshistorie!

Fortællingen er udsendt som podcast i 2020.

Lyt

“OMA-kongen og hans dronning” 2018
Uddrag af fortællingen om margarinekongen Otto Mønsted.

Lyt her (åbner ny hjemmeside)

Premieren

Fortællingen er en bestillingsopgave fra Otto Mønsteds Fond ved dens 75 års jubilæum 4. september 2009. Her fortalt for 700 særligt indbudte gæster på Experimentarium i København.

Repremiere 5. september 2016:
Som markering af 100-året for Otto Mønsteds død opførtes “OMA-kongen og hans dronning” ved et lukket arrangement på Radisson Blu, Amager. Arr.: Otto Mønsteds Fond.

Fortællingen er desuden opført:
Kvindemuseet i Aarhus, Saxild Sognegård ved Odder, Otto Mønsteds slægtninge, Dansk Friskoleforenings Fortælledag på Nyborg Slot, Frederiksberg Sogn, OK-klubben på Frederiksberg, Aarhus Teater og Holbæk Højskoleforening.

  • “Tæring efter næring – og uden en sølvske i munden”
  • “Man kommer ikke fremad ved at vandre i de gamle og kendte spor”
  • “Penge er ikke det bedste. Men at kunne tjene dem, synes jeg, er så fornøjeligt”
  • Viljestyrke , handlekraft og målrettethed
  • Industri-, erhvervs- og kulturhistorie

Hvad gør jeg ved en stor erhvervsmand?

Jeg indlever mig i mennesket bag personligheden. Ud fra de kilder, der er til rådighed, plus de kilder, som normalt ikke indgår i store mænds glorificing, fortæller jeg en historie om en mand på godt og ondt - skildrer et menneske, der har levet et liv med prisværdige kompetencer, men også med skyggesider. Det sker med samtidens synsvinkel, men også med kant til den tid, som mine lyttere lever i.

… Dorte Futtrup var genial i sin monolog om Anna og Otto Mønsted. Det var virkelig en stor oplevelse at lytte til hendes fortælling… Hun kan tryllebinde med sine fortælleevner …